Battersea plans give more power to the public

The latest plans for the redevelopment of Battersea Power Station have been unveiled by the architecture firm responsible for the ionic building’s transformation.

Many aspects of the design incorporate areas for the public to explore and the proposals include a dramatic glass elevator housed inside one of the power station’s four chimneys. This will transport visitors to a viewing platform, 110 metres above the ground. A roof garden will form a publicly accessible central green square, where homes, shops and offices will be constructed.

The turbine halls will have most of their vast internal space left intact, as shops and restaurants will be sited in recesses along the sides. A glass void that stretches to the full height of the building will allow views of the chimneys to be seen from inside.

Jim Eyre, who has been working on the project, stated that his firm had considered it important to keep the Station’s sense of “scale and visual drama”. This will be achieved through the inclusion of the glass void and a huge central atrium, which will act as an events space.

The Battersea Power Station revamp is a difficult and sensitive job due to the building’s Grade II listed status and the fact that it is a historic landmark, loved by many Londoners. For projects in North Wales that involve the modification of existing buildings, particularly those with listed status, a reputable and professional North Wales architect should be able to come up with some creative and sustainable designs.

Posted by Matt Hughes
November 13, 2013
New Buildings

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Menu Title